Menu Sluiten

Cursussen

Aanbod cursussen voor volwassenen:

   • schilderen / tekenen Atelier KunstZinnig in Nieuwkuijk in klein groepsverband (ma av)
   • intuïtief schilderen cultureelcentrum ABZ DePetrus in Vught (wo mo om de week)
   • schilderen / tekenen in jouw stijl cultureelcentrum ABZ Zorgpark in Vught (wo vm om de week VOL, do nm)
   • schilderen / tekenen cultureelcentrum Perron 3 in Rosmalen (wo av)
   • schilderen / tekenen cultureelcentrum de Eijnderic in Heesch (do av)

Schilderen / tekenen op zoek naar- en in jouw stijl

Schilderen / tekenen is werken met je gevoel. In de cursus ga je ontdekken / onderzoeken wat jouw manier van tekenen/schilderen is en waardoor jij geïnspireerd wordt. Hier kom je achter door het gebruik van verschillende technieken en materialen. Het werken n.a.v. een thema geeft je inspiratie voor het kiezen van een onderwerp.

Studie vormt een belangrijk onderdeel van de cursus. Een goed schilderij ontstaat bij een goede voorbereiding in de vorm van een schets of collage. Materialen die we hiervoor gebruiken zijn: houtskool, bister/inkt met rietpen, papier, lijm, potlood, soft- en oliepastel. Voor het maken van het schilderij gebruiken we aquarelverf, acrylverf en/of olieverf.

Thema’s en onderwerpen kunnen over van alles gaan: ruimte, gebouwen, planten, stillevens, dieren, landschappen, mensen maar ook abstracte motieven afhankelijk van je eigen voorkeur. Samen met de docent kijk je naar vorm, verhouding, kleurgebruik, compositie, schaduwwerking, contrast en kader.

Er wordt naar waarneming en/of naar foto gewerkt. Een schilderstroming kan je helpen een bepaalde stijl van schilderen te kiezen om te experimenteren.

De ervaring leert door als groep met een zelfde thema te werken, je elkaar inspireert en van elkaar leert. Daarbij is iedereen geheel vrij om zijn eigen weg te kiezen met eigen onderwerpen.

Intuïtief schilderen

In de cursus intuïtief schilderen ga je schilderen naar je gevoel.
Een thema helpt je hierbij op weg en kan voor jou een inspiratiebron zijn.
De ene keer werken we bijvoorbeeld met een gedicht, maar muziek brengt je ook op een eenvoudige manier naar je gevoel toe.
Zoals de breinwetenschapper Eric Scherder zegt over de kracht van muziek: “Muziek maakt ons gezonder, aardiger en stabieler of het nu Bach of Beyoncé is”. En dit combineren we met schilderen.

Het doel van de cursus is niet te komen tot een afgeronde vorm maar d.m.v. thema ervaar je op een intuïtieve manier je eigenheid in het schilderen. Het is een oefening in gewaar-zijn: van jezelf, (gedachten, gevoelens en fysieke ervaringen) en
van het beeld dat ontstaat – zónder oordeel. Een ervaring waarin je zonder vooropgezet plan gaat schilderen en gaandeweg tot een vorm komt.
Deze manier van schilderen werkt ontspannend en is zen, dat ervaar je in je algehele zijn. Dit bewustzijn geeft een mooi tegenwicht en zorg voort meer balans wanneer je omgeving druk en veeleisend is.
De cursus is voor iedereen toegankelijk mét of zonder creatieve ervaring.
We werken met acrylverf/olieverf/gouache op papier/schildersdoek.
Ieder krijgt persoonlijk begeleiding bij de zoektocht naar je eigenheid in het schilderen.