Menu Sluiten

Schilderen voor ouderen met dementie

Herbergier Vlijmen
Herbergier Jozef, Vught

Dementiedeskundigen zijn voorstanders van het stimuleren van creativiteit bij mensen met dementie. De hersenziekte heeft namelijk ook invloed op zaken als kunstzinnigheid.

Creatieve ervaringen

Als het gaat om creatieve activiteiten met mensen met dementie, heb ik veel positieve ervaringen. Door mensen met de ziekte vrij te laten tijdens creatieve uitingen, niet teveel te betuttelen en niet teveel te sturen, zult u versteld staan van de prachtige, onverwachte resultaten. Er zijn bijvoorbeeld mensen met de ziekte Alzheimer die nooit geschilderd hebben en nu met de ziekte prachtige kunstwerken maken. Hoe komt het dat mensen met dementie creatiever zijn dan daarvoor?

Creativiteit van mensen met dementie

Allereerst hebben mensen met dementie te maken met toenemende gevoelens en emoties. Mensen met de ziekte kunnen vaak moeilijk onder woorden brengen hoe ze zich voelen. Creativiteit kan hierbij helpen! Ook zijn mensen met dementie meer ontremd, waardoor ze meer durven. Dat zijn twee redenen waarom om mensen met de ziekte uit te dagen op het gebied van vrije expressie en improvisatie. Of het nu gaat om podiumkunsten, iets met muziek of schilderen: dat maakt niet uit. Door mensen te stimuleren om creatief bezig te zijn, ziet u hele mooie dingen gebeuren!